Vad betyder avkastningskrav?
Kalkylränta, vilken ofta också benämns diskonteringsränta eller avkastningskrav, är den ränta som används för att nuvärdesberäkna framtida avkastningar.
Praktiker och teoretiker i stort ense om hur kalkylräntan skall beräknas för värdering utav aktier, vilket sker genom användandet av CAPM (Capaturity Asset Pricing Method).
Denna metod inte är bruklig vid värdering av onoterade företag då det oftast inte finns en tillräckligt aktiv marknad som kan sätta adekvata priser. Istället menar han att varje värderingssituation är unik, vilket ger upphov till olika möjligheter för hur kalkylräntan kan bestämmas.
Det finns tre möjliga sätt att bestämma kalkylräntan för onoterade företag:
1. Kalkylräntan = Avkastning på alternativa placeringar
Detta sätt att bestämma kalkylräntan baseras på ett synsätt där en investerar har möjlighet att investera i ett av flera olika företag. Kalkylräntan anges då till möjlig avkastning på alternativa investeringar.
2. Kalkylräntan = Den faktiska kapitalkostnaden
Kalkylräntan bestäms i detta fall utifrån företagets kostnad för tillskjutet kapital. Beräkningen sker utifrån företagets redovisning och baseras på den ränta och avkastning som långivare respektive ägare kräver på den andel av företagets totala kapital som de ställt till dess förfogande. Eftersom beräkningarna utgår ifrån företagets redovisning bygger de också på historiska värden.
3. WACC
Skillnaden mellan den faktiska kapitalkostnaden och WACC (Weighted Average Capital Cost) är att WACC utgår ifrån den ränta och avkastning som långivare respektive ägare kräver på det kapital de ställt till företagets förfogande vid värderingstillfället. Vid användande av WACC som kalkylränta avspeglar den marknadens och långivarnas aktuella krav vid värderingstillfället och inte deras historiska krav, vilket är fallet vid användande av den faktiska kapitalkostnaden.
Var det här svaret till hjälp?
Relaterade frågor
Företagsvärdering
Vet du vad ditt företag är värt? Eller har du behov av att kontrollera värdet på ett annat företag? Vi hjälper dig!
Läs mer här