Konkursstatistik

Detaljhandeln fortsatt stark under april

Statistik från UC visar att antalet konkurser i detaljhandeln fortsätter att minska. I april månad minskar antalet konkurser i segmentet med 14 procent jämfört med samma månad föregående år. Antalet konkurser i landet, oberoende av bransch, ökar dock med 21 procent för april månad.

UCs konkursstatistik visar att antalet konkurser i april månad ökar med 21 procent jämfört med samma månad föregående år. För 2018 totalt sett har antalet företagskonkurser ökat med 4 procent.

Stark detaljhandel men svikande siffror för byggindustrin

Byggindustrin redovisar en ökning på 35 procent för april månad jämfört med april i fjol. Däremot visar UCs statistik att detaljhandeln är på rätt väg med ännu en månad av minskat antal konkurser.

- Det pågår nu en diskussion om vad som händer om Amazon ger sig in i den svenska e-handeln. Mat, möbler och mode kommer antagligen att klara sig bra, medan böcker, elektronik och leksaker kommer att få det tufft i den hårdnande konkurrensen inom e-handeln, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Ökade möjligheter med nya tullregler

Utöver den starka konjunkturen kan nya tullregler som ålagts konsumenter sedan den 1 mars 2018 för paket från Kina bidra till en fortsatt positiv utveckling för detaljhandeln.

- Den globala e-handeln exploderade under 2017 med ökade volymer. Under 2018 finns det skäl att anta att den kommer att förändras något i Sverige. Från den 1 mars 2018 betalar konsumenten minst 75 kronor för varje försändelse som kommer från länder utanför EU och som hanteras av PostNord. Det är möjligt att svensk detaljhandel tar en del av kakan och att företagen överlever än bättre framöver, avslutar Richard Damberg.

* procentuell förändring jämfört med samma månad föregående år
** procentuell förändring jämfört med samma antal månader föregående år

UCs konkursstatistik omfattar aktiebolag, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.  

image

Press, PR, kommunikation

Johanna Westin

PR-och kommunikationsansvarig