OBS!

Detta är UC:s testmiljö. Följ denna länk för att nå UC.se publika webbplats.

Så utbildar vi för att motverka penningtvätt och terrorfinansiering

2018-09-06

Stora summor tvättas i det finansiella systemet varje år, uppskattningsvis cirka 130 miljarder kronor varje år i det svenska finansiella systemet. På UC har vi länge arbetat med denna fråga, speciellt i utbildningssyfte. Jag tänkte dyka ner lite i våra utbildningar kring detta för att berätta hur de hjälper anställda inom bank- och finanssektorn.

Hur stora summor som verkligen passerar systemet för att finansiera terrorism är svårare att uppskatta, men det är miljarder som slussas till terrororganisationer varje år. Och även förhållandevis små belopp kan skapa mycket stor skada om de är kopplade till terrorism.

Det finns en gemensam nämnare mellan de två olika brottstyperna penningtvätt och terrorfinansiering: förövarna använder i stor utsträckning de finansiella systemen för att uppnå sina mål och syften.

Know Your Customer och utbildning

För att motverka penningtvätt har UC utvecklat tjänsten UC KYC och dessutom håller vi utbildningar. Den här veckan höll vi vårt andra tillfälle. Tio deltagare tog del av kunskap och insikter kring penningtvätt och kundkännedom.

Kursen hålls av vår expert Martin Hising, som på ett pedagogiskt sätt förklarar vad penningtvätt är och hur du bäst motverkar den här typen av kriminalitet. Du får bland annat ta del av hur finansbranschen arbetar mot penningtvätt på ett systematiskt sätt. Du får också veta hur penningtvätt går till och vi lär oss också hur du rent praktiskt bedömer olika riskfaktorer i arbetet med kundkännedom (KYC).

Kursen passar dig som snabbt vill få en översikt över området eller nyligen har börjat arbeta med AML-frågor. Du hittar länkar till våra kurser och tjänsten UC KYC längre ner här på sidan.

Hälsningar
Richard

Richard Damberg

Utbildare och kreditexpert

Richard brinner för att göra det komplicerade enkelt och det bästa han vet är aha-upplevelser hos sina kursdeltagare. Han håller kreditkurser och skriver nyhetsbrev till UCs kunder sedan två år tillbaka. Richard har varit kundansvarig i bank och har hållit tusentals möten med kreditkunder. När han inte är på UC kan du säkert träffa på honom ute i skog och mark. Eller så filar han på sin italienska. Här skriver han om vår utbildningsverksamhet, delar med sig av sin kunskap inom krediter och skriver om aktuella ämnen inom branschen.