OBS!

Detta är UC:s testmiljö. Följ denna länk för att nå UC.se publika webbplats.

KYC-kontrollen allt viktigare efter FIs penningtvättstillsyn

2018-05-04

Den 12 april i år kom Finansinspektionen (FI) ut med sin första tillsynsrapport gällande de senaste årens tillsyn av regelverket om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Mycket har förbättras i företagens arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism, men mer måste göras, skriver FI i sin första tillsynsrapport. Det var den första rapporten av sitt slag i en numrerad rapportserie som kommer publiceras återkommande då FI har tilldelats särskilda medel i regeringens budget för 2018.

I tillsynsrapporten skriver FI att många företag har implementerat de interna regelverken som krävs men att det finns ett behov av att utveckla dem ytterligare för att de ska få den effekt som de var tänkta att ge. Många företag behöver också bli bättre när det gäller att tydligt verksamhetsanpassa sina interna rutiner och riktlinjer.

Det går till exempel inte att kopiera ett annat företags allmänna riskbedömning och tro att den kan appliceras som den är på det egna företaget.

Brist i individuella riskbedömningar

En annan brist hos många företag är att de inte gör individuella riskbedömningar på sina kunder. Med detta menas att varje enskild kund ska riskklassificeras med antingen låg, mellan eller hög risk. Riskbilden ska sedan uppdateras löpande under tiden för kundrelationen ihop med uppdateringar av exempelvis information om affärsrelationens syfte och art.

Själva riskklassificeringen kan vara en utmaning, men utöver det måste företagen även anpassa åtgärder och övervakningssystem utifrån de riskerna man identifierat i sin egen verksamhet. FI har identifierat dessa som några av flera förbättringsåtgärder som kommer följas upp i tillsynen.

Det är viktigt att företag förstår hur avgörande det är att ha de interna regelverken på plats för att uppfylla penningtvättsregelverkets olika krav. Om företagen inte hanterar riskerna rätt kan både enskilda företag och det finansiella systemet skadas och utnyttjas av kriminalitet och terrorism.

I vidareutvecklingen av vår tjänst UC KYC tittar vi på den här typen av information för att göra den ännu mer relevant och mer anpassad efter vad FI fokuserar på. Tjänsten hjälper redan idag företag med flera av de brister som FI identifierat i sin tillsyn.

Här kan du läsa mer om UC KYC

Gabriella Göransson

Chef Kreditinformationstjänster

Med många års erfarenhet från kreditupplysningsbranschen i bagaget arbetar Gabriella idag som vice affärsområdeschef inom UCs kreditinformationstjänster. Med expertis inom kreditgivningsfrågor brinner Gabriella extra mycket för effektiva processer. Förutom jobb och familj sätter god mat, vänner och resor guldkant på hennes tillvaro. Här bloggar hon om vad som händer i kreditinformationsvärlden, både hos oss men i stort. Hon är även duktig på trender inom bedrägerier och delar med sig av sitt stora kunnande.