OBS!

Detta är UC:s testmiljö. Följ denna länk för att nå UC.se publika webbplats.

Ett förslag som är bra för Sverige

2017-09-18

Innan semestern skrev jag om att förslaget avseende anpassning av Kreditupplysningslagen till dataskyddsförordningen hade landat i våra knän, en perfekt läsning för regniga dagar under sommaren. Efter att ha läst igenom förslaget så är frågan då, vad tycker vi?

Vi har givetvis ägnat mycket tid åt att läsa och utvärdera förslaget och jag kan inte undvika att med viss glädje konstatera att utredningens förslag i stora drag följer den skrivelse som vi skickade till justitiedepartementet förra hösten. Det finns givetvis några delar i förslaget som vi tycker kan förtydligas och förbättras vilket vi kommer att framföra i vårt kommande remissvar men på det stora hela tycker vi förslaget är bra för Sverige och alla som sätter värde på en väl fungerande marknad för kreditgivning.

Stärks skyddet för invididen och vem gynnas?

Utredningens inställning är att kreditupplysningslagen även fortsättningsvis kommer att betraktas som ett viktigt allmänt intresse för Sverige och att kreditupplysningslagen bör reglera frågor som är av särskild betydelse för kreditupplysningsverksamhet i den mån dataskyddsförordningen tillåter. Förutsatt att förslaget inte ändras på viktiga punkter så innebär det bl.a. att UC även fortsättningsvis kommer att ha tillgång till information från våra källor.

Kreditupplysningslagen har sedan den infördes i början av 1970-talet fungerat utmärkt. Till skillnad från många andra länder i Europa har vi sedan länge haft en reglerad och rättssäker lagstiftning där integritetsskyddet har vägt mycket tungt. Att en Europeisk förordning som syftar till att stärka skyddet av personinformation för alla i hela Europa nu samverkar med en nationell lag med samma syfte tycker jag stärker skyddet för individen än tvärt om.  

En ickefungerande marknad får konsekvenser

Ett kreditupplysningsföretags roll är att hjälpa kredittagare, kreditgivare och samhället att skapa möjligheter för tillväxt och samtidigt undvika att skapa skuldfällor för personer som inte har möjligheter att klara av sin skuldsättning.

Vi möts ibland av kommentarer att det spelar väl ingen roll om en kreditgivare/bank drabbas av kreditförluster, eller att ett företag inte får betalt för sina varor, eller att skuldsanering är en fråga för andra och det berör inte mig men när man tänker efter så får det givetvis konsekvenser för oss alla. Mer om detta en annan gång! 

Vi följer givetvis utvecklingen nära samtidigt som vi kommer att fortsätta vårt ständiga arbete med att säkerställa att vår behandling av personinformation sker på ett säkert och korrekt sätt.

Vill du diskutera mer kring GDPR och vad det innebär för dig som företagare eller privatperson? Tveka inte att höra av dig till mig. Du hittar mina kontaktuppgifter här på sidan!

Hälsningar
Åke

Åke Dahlqvist

Expert analys och compliance

Åke började arbeta på UC för drygt 20 år sedan. Han har under åren arbetat som affärsområdeschef för flera av UCs affärsområden och har där skaffat sig en gedigen kunskap om betydelsen av att tillhandahålla information på ett sätt som är till nytta för samhällsutvecklingen. Åke är vår expert inom analys, GDPR och compliance och bloggar här om dessa ämnen.